RaboResearch - Economisch Onderzoek

Pieter van Dalen

Pieter van Dalen werkte sinds juli 2013 als woningmarkteconoom bij Kennis & Economisch Onderzoek (KEO) van Rabobank, in het team Nationaal Onderzoek.

Hij deed onderzoek naar verschillende vraagstukken met betrekking tot de woningmarkt. Hij schreef naast het Kwartaalbericht Woningmarkt diverse conjuncturele en structurele studies over de woning- en hypotheekmarkt. Zijn analyses kregen ook vorm in lezingen en hij staat geregeld de pers te woord. 

Pieter studeerde economie aan de Utrecht School of Economics. Tijdens zijn stage bij KEO schreef hij zijn Master Thesis over de interactie van nieuwbouw op de bestaande koopwoningen in Nederland, voor en na 2008.

Publicaties Pieter van Dalen

Column

Airbnb drijft Amsterdamse huizenprijzen echt niet op

Airbnb heeft niet of nauwelijks effect op de Amsterdamse woningprijzen, schrijven Barbara Baarsma en Pieter van Dalen maandag. Hypotheekverstrekkers mogen fictieve huuropbrengsten ook niet meetellen bij het bepalen van de hypotheek.

Themabericht

Wie krijgt last van stijgende hypotheekrente?

Wat zijn de gevolgen als de hypotheekrente in tien jaar verdubbelt? Uit onze analyse blijkt dat de impact voor huishoudens te overzien is, zeker als we rekening houden met stijgende inkomens. Een langzaam stijgende rente leidt niet tot prijsdalingen.