RaboResearch - Economisch Onderzoek

Michiel van der Veen

Econoom

Michiel werkt als econoom bij RaboResearch Economic Scenarios and Projections.

Hij draagt onder andere bij aan de ontwikkeling van macro-economische- en rentescenario’s, die worden gebruikt in bijvoorbeeld stress tests.

Michiel heeft Economics en Finance gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Publicaties Michiel van der Veen

Economisch commentaar Engelstalige versie

COVID-19 Economisch Dashboard - internationaal

Er zit vertraging tussen de gevolgen van de coronacrisis voor de economie en de publicatie van economische data. Daarom werpen we een blik op economische indicatoren die eerder beschikbaar komen. Data over files, internationale vluchten, en restaurantboekingen zijn tijdiger beschikbaar en kunnen ons eerder inzicht geven over de economische effecten van de coronacrisis.

Economisch commentaar

Covid-19 economisch dashboard: hoe staat Nederland ervoor?

In deze publicatie presenteren wij periodiek een reeks grafieken, die samen een zo actueel mogelijk beeld geven van de Nederlandse economie in de context van de coronacrisis. Wij kijken bijvoorbeeld naar cijfers over mobiliteit, vertrouwen bij producenten en consumenten, maar ook werkgelegenheid, huizenprijzen en handel.

Economisch commentaar

Phase One Monitor – December update (Engelstalig)

Despite reversing the downward trend in September and October, China is still miles behind the target. There is a clear divergence on the progress towards targets for agricultural and energy imports, and manufacturing and services imports.

Special

Biden and Trump policies: Compare and contrast (Engelstalig)

While both Trump and Biden want to boost economic growth and reduce unemployment, their approaches are radically different. In this report, we try to assess the impact of their policy plans on a range of macroeconomic variables, such as GDP, real income, public debt and trade.

Themabericht

Kunnen financiële transfers de verschillen in de eurozone overbruggen?

De verschillen binnen de EMU zijn door de coronacrisis alleen maar vergroot. Niet alle landen hebben de financiële ruimte om dit verschil te verkleinen. Financiële transfers kunnen een oplossing vormen, maar zijn het meest effectief in combinatie met een stijging van de lonen in Noord-Europa.

Economisch commentaar

Het economische belang van de culturele en creatieve sector

De culturele en creatieve sector creëert werkgelegenheid, draagt bij aan het vestigingsklimaat en creëert daarnaast waarde voor andere sectoren. Ook is er een belangrijke rol weggelegd voor de sector in de economie van morgen.