RaboResearch - Economisch Onderzoek

Menno Middeldorp

Hoofd RaboResearch

Menno Middeldorp is verantwoordelijk voor onderzoek bij Rabobank.

Menno heeft meer dan twintig jaar ervaring op het gebied van economie en financiële markten. Eerder was hij Hoofdeconoom en Hoofd RaboResearch Nederland.

Daarvoor werkte hij als beleggingsstrateeg bij APG, de vermogensbeheerder van pensioenfonds ABP, en bij de Bank of England, de Federal Reserve Bank of New York en de Hong Kong Monetary Authority. Eerder in zijn carrière had Menno ook al verschillende onderzoeksfuncties bij de Rabobank, met als aandachtsgebieden onder meer de valuta- en rentemarkten, de Amerikaanse economie en de Nederlandse economie. Menno is in de economie gepromoveerd aan Universiteit Utrecht en schreef zijn proefschrift over hoe de efficiëntie van financiële markten wordt beïnvloed door communicatie over monetair beleid.

Publicaties Menno Middeldorp

Column

Strategische autonomie voor de EU is een onrealistische droom

In een wereld waar grote machtsblokken steeds meer strijd met elkaar voeren, wil de EU het liefst 'strategisch autonoom' worden. Dat is een droom die niet gaat uitkomen. En toch is het goed dat de EU daar naar streeft, ook voor Nederland.

Column

Wie mogen wij bedanken voor het herstel: de markt of de overheid?

De economie doet het beter dan eerder gevreesd. Komt dat door staatssteun of de flexibiliteit van de markt? Dit is een valse tegenstelling die we beter kunnen loslaten, want beide zijn nodig om de huidige en toekomstige uitdagingen aan te gaan.

Column

Alles hetzelfde na corona, maar dan anders

De blijvende economische impact van covid-19 zal komen doordat het de gevolgen van bestaande trends zoals digitalisering, klimaatverandering en deglobalisering versterkt.

Column

Beijing moet niet juichen als Trump verliest

Als Trump niet herkozen wordt, dan is hij daarna nog drie maanden aan de macht. Niks houdt hem dan nog tegen om zijn economische oorlog met China verder te laten escaleren.

Economisch commentaar

Anticyclisch investeren in de brede welvaart van Amsterdam

Investeren is verstandig in een recessie, ook voor lokale overheden. Maar het bouwen van nieuwe woningen of kantoren heeft een onzeker rendement door de mogelijke opkomst van thuiswerken. Investeer daarom in brede welvaart om de stad aantrekkelijker te maken.