Economisch commentaar
Beschikbaar inkomen: is het glas half vol of half leeg?
Is het beschikbaar inkomen van Nederlanders verdubbeld of dat van huishoudens nauwelijks gegroeid? Beide! Hoe kan dat? Lees hier onze reactie op de studie van het CBS.
Menno Middeldorp is verantwoordelijk voor onderzoek bij Rabobank.
Menno heeft meer dan twintig jaar ervaring op het gebied van economie en financiële markten. Eerder was hij Hoofdeconoom en Hoofd RaboResearch Nederland.
Daarvoor werkte hij als beleggingsstrateeg bij APG, de vermogensbeheerder van pensioenfonds ABP, en bij de Bank of England, de Federal Reserve Bank of New York en de Hong Kong Monetary Authority. Eerder in zijn carrière had Menno ook al verschillende onderzoeksfuncties bij de Rabobank, met als aandachtsgebieden onder meer de valuta- en rentemarkten, de Amerikaanse economie en de Nederlandse economie. Menno is in de economie gepromoveerd aan Universiteit Utrecht en schreef zijn proefschrift over hoe de efficiëntie van financiële markten wordt beïnvloed door communicatie over monetair beleid.
Economisch commentaar
Is het beschikbaar inkomen van Nederlanders verdubbeld of dat van huishoudens nauwelijks gegroeid? Beide! Hoe kan dat? Lees hier onze reactie op de studie van het CBS.
Column
In een wereld waar grote machtsblokken steeds meer strijd met elkaar voeren, wil de EU het liefst 'strategisch autonoom' worden. Dat is een droom die niet gaat uitkomen. En toch is het goed dat de EU daar naar streeft, ook voor Nederland.
Column
De economie doet het beter dan eerder gevreesd. Komt dat door staatssteun of de flexibiliteit van de markt? Dit is een valse tegenstelling die we beter kunnen loslaten, want beide zijn nodig om de huidige en toekomstige uitdagingen aan te gaan.
Column
De blijvende economische impact van covid-19 zal komen doordat het de gevolgen van bestaande trends zoals digitalisering, klimaatverandering en deglobalisering versterkt.
Column
Als een centrale bank onafhankelijk wil blijven, moet zij ook verantwoording afleggen en goed communiceren. Als centrale bankiers dat niet zelf regelen, dan doet de politiek dat wel voor hen.
Column
Dit jaar op Prinsjesdag waren de standaard koopkrachtplaatjes uit de gratie. Brede welvaart en verdienvermogen dienden zich aan als vervanger. Maar echt concreet werd het niet. Waar blijven de cijfers?
Column
Als Trump niet herkozen wordt, dan is hij daarna nog drie maanden aan de macht. Niks houdt hem dan nog tegen om zijn economische oorlog met China verder te laten escaleren.
Column
Het kabinet beslist binnenkort over nieuwe steun voor bedrijven. Die steun blijft nodig, maar die moet - meer dan voorheen - vooral gericht zijn op het toekomstbestendiger maken van bedrijven.
Column
Als mensen minder vaak naar kantoor hoeven, kunnen ze ook verder weg gaan wonen. Om een leegloop te voorkomen moeten steden dus flink gaan investeren in brede welvaart om thuiswerkers te behouden.
Economisch commentaar
Investeren is verstandig in een recessie, ook voor lokale overheden. Maar het bouwen van nieuwe woningen of kantoren heeft een onzeker rendement door de mogelijke opkomst van thuiswerken. Investeer daarom in brede welvaart om de stad aantrekkelijker te maken.