RaboResearch - Economisch Onderzoek

Menno Middeldorp

Hoofdeconoom, directeur Kennisontwikkeling Rabobank

Menno Middeldorp is verantwoordelijk voor RaboResearch en de kennisagenda van de Rabobank.

Menno heeft meer dan twintig jaar ervaring op het gebied van economie en financiële markten. Voor zijn huidige rol was hij Hoofd RaboResearch Nederland en gaf hij leiding aan het team dat meerde facetten van de Nederlandse economie volgt, waaronder de conjunctuur, de huizenmarkt, sectoren, regionale ontwikkelingen en duurzaamheid.

Daarvoor werkte hij als beleggingsstrateeg bij APG, de vermogensbeheerder van pensioenfonds ABP, en bij de Bank of England, de Federal Reserve Bank of New York en de Hong Kong Monetary Authority. Eerder in zijn carrière had Menno ook al verschillende onderzoeksfuncties bij de Rabobank, met als aandachtsgebieden onder meer de valuta- en rentemarkten, de Amerikaanse economie en de Nederlandse economie. Menno is in de economie gepromoveerd aan Universiteit Utrecht en schreef zijn proefschrift over hoe de efficiëntie van financiële markten wordt beïnvloed door communicatie over monetair beleid.

Publicaties Menno Middeldorp

Economisch commentaar

Anticyclisch investeren in de brede welvaart van Amsterdam

Investeren is verstandig in een recessie, ook voor lokale overheden. Maar het bouwen van nieuwe woningen of kantoren heeft een onzeker rendement door de mogelijke opkomst van thuiswerken. Investeer daarom in brede welvaart om de stad aantrekkelijker te maken.

Column

Een nieuwe eurocrisis kost Nederland veel meer geld dan een herstelfonds

De Europese Commissie wil een herstelfonds oprichten om zwakke eurolanden te helpen. Premier Rutte keerde zich snel tegen giften en beschouwt het plan als onverkoopbaar in Nederland. Door de sterke verbinding die ons land door handel en investeringen met Europa heeft, is het herstelfonds ook in het belang van Nederland.

Column

Gaat de Nederlandse agendacultuur onze economie redden?

Veel bedrijven mogen weer open, maar wel met een lagere capaciteit. Ondernemers kunnen klanten spreiden met gereserveerde tijdslots en prijsprikkels. Maar dat vereist van klanten dat ze vooruitplannen. Gelukkig doen Nederlanders dat graag.