RaboResearch - Economisch Onderzoek

Maartje Wijffelaars

Senior-econoom

Maartje werkt als econoom bij RaboResearch Global Economics & Markets.

Zij is verantwoordelijk voor het analyseren van (politieke en economische) ontwikkelingen in Spanje, Italië, Griekenland en Portugal. Daarnaast publiceert ze ook over belangrijke thema’s voor de eurozone als geheel.

Hiervoor heeft ze gewerkt aan de Universiteit van Antwerpen waar zij onderzoek heeft verricht naar de relatie tussen financiële instellingen en overheidsschuld in het eurogebied ten tijde van de crisis. Maartje heeft International Economics and Finance gestudeerd aan Tilburg University.

Publicaties Maartje Wijffelaars

Economisch Kwartaalbericht

Eurozone: waar is de vraag gebleven?

We verwachten dat de economie in de eurozone in 2019 met 1,3 procent groeit en in 2020 met 1,5 procent. De groei zal worden gedreven door de binnenlandse bestedingen. De belangrijkste risico’s blijven de Brexit en een verdere escalatie van de handelsspanningen tussen de VS en de EU.

Special Engelstalige versie

Italië belandt (wederom) in een recessie

Italiaanse economie krimpt weer in het vierde kwartaal van 2018. Teleurstellende groeicijfers lijken voorlopig aan te houden. Nieuwe begrotingsperikelen zorgen later dit jaar waarschijnlijk weer voor turbulentie op financiële markten. Wij voorspellen een groei van 0,0 procent voor 2019.

Themabericht

Spain: Strong recovery does not justify complacency (Engelstalig)

To preserve healthy economic growth rates in the medium term, the Spanish government should speed up the labour market recovery and deal with remaining challenges. Elections in 2019 could break the reform deadlock, but not necessarily in a positive way.

Economisch Kwartaalbericht

Eurozone: één vertraging maakt nog geen crisis

Na een zwak derde kwartaal trekt de groei in de eurozone de komende kwartalen weer aan. Ondanks zorgen over Brexit, wereldwijde handelsspanningen en Italië staan we niet aan de vooravond van een nieuwe crisis. Wel remmen capaciteitsbeperkingen de groei.

Special

The crisis and recovery of Spain’s labour market (Engelstalig)

During the crisis, unemployment in Spain increased rapidly. In the past years, employment has substantially recovered due to strong economic growth and labour market reforms. That said, the unemployment rate is still high and significant challenges remain.

Conjunctuurbeeld Engelstalige versie

De Italiaanse economie komt tot stilstand

De Italiaanse economie stagneerde in het derde kwartaal. Door de politieke situatie en zwakke exportorders blijven ook de vooruitzichten zwak. Er dreigt nog geen eurozone-exit of totale schuldencrisis, maar de kwetsbaarheid voor schokken groeit.