RaboResearch - Economisch Onderzoek

Maartje Wijffelaars

Senior-econoom

Maartje werkt als econoom bij RaboResearch Global Economics & Markets.

Zij is verantwoordelijk voor de analyse van (politieke en economische) ontwikkelingen in de eurozone als geheel en in de lidstaten Ierland, Portugal, Spanje, ItaliĆ« en Griekenland.

Hiervoor heeft ze gewerkt aan de Universiteit van Antwerpen waar zij onderzoek heeft verricht naar de relatie tussen financiƫle instellingen en overheidsschuld in het eurogebied ten tijde van de crisis. Maartje heeft International Economics and Finance gestudeerd aan Tilburg University.

Publicaties Maartje Wijffelaars

Economisch commentaar

Catalonië stemt voor onafhankelijkheid: hoe nu verder?

Op 1 oktober stemden de Catalanen vóór onafhankelijkheid. Onafhankelijkheid blijft onwaarschijnlijk, maar de relatie tussen Barcelona en Madrid heeft overduidelijk een dieptepunt bereikt. Onzekerheid zal dan ook nog lang aanhouden.

Themabericht Engelstalige versie

Catalanen zullen voor onafhankelijkheid stemmen

Wij denken dat de Catalanen in het referendum op 1 oktober voor onafhankelijkheid stemmen. We gaan ervan uit dat de opkomst laag zal zijn. Catalonië blijft daarom bij Spanje en zal de uitslag vooral gebruiken om meer autonomie af te dwingen voor de regio.

Economisch Kwartaalbericht

Economische kerngegevens

De meest recente economische voorspellingen voor de Nederlandse en internationale economie en de financiële markten.

Economisch commentaar

Zo krap is de Nederlandse arbeidsmarkt nog niet

De roep om hogere lonen wordt steeds luider nu de werkloosheid daalt en werkgevers vaker een personeelstekort melden. Wie verder kijkt dan het werkloosheidscijfer ziet nog wel wat ruimte op de arbeidsmarkt.