RaboResearch - Economisch Onderzoek

Maartje Wijffelaars

Econoom

Maartje werkt als econoom bij RaboResearch Global Economics & Markets.

Zij is verantwoordelijk voor de analyse van (politieke en economische) ontwikkelingen in de eurozone als geheel en in de lidstaten Ierland, Portugal, Spanje, ItaliĆ« en Griekenland.

Hiervoor heeft ze gewerkt aan de Universiteit van Antwerpen waar zij onderzoek heeft verricht naar de relatie tussen financiƫle instellingen en overheidsschuld in het eurogebied ten tijde van de crisis. Maartje heeft International Economics and Finance gestudeerd aan Tilburg University.

Publicaties Maartje Wijffelaars

Economisch commentaar

Eurozone groeit met 0,5%, Portugal en Spanje trekken de kar

In het eerste kwartaal van 2017 groeide de economie van de eurozone met 0,5% ten opzichte van het voorgaande. Portugal en Spanje trokken de kar, Italië en Griekenland sloten de rij. De groei blijft de komende kwartalen naar verwachting robuust.

Themabericht

Q&A CCCTB: op weg naar een Europese vennootschapsbelasting?

De Europese Commissie heeft voorgesteld om Europese regels voor vennootschapsbelasting in te voeren. In dit Themabericht proberen wij antwoord te geven op de belangrijkste vragen over de inhoud, wenselijkheid en haalbaarheid van de huidige voorstellen voor een Europese vennootschapsbelasting.

Economisch Kwartaalbericht

Economische kerngegevens

De meest recente economische voorspellingen voor de Nederlandse en internationale economie en de financiële markten.

Themabericht

Italy: to trigger or not to trigger elections (Engelstalig)

Renzi has resigned as party leader, but he is bound to make a comeback in the spring. The chance of early elections in the fall is a bit larger than that of elections in 2018. In any case, the efficiency of the next government is likely to be weak.

Economisch commentaar Engelstalige versie

Een worstelend Europa in een veranderende wereld

Wereldwijd erodeert de steun voor economische integratie. Een eerste serieuze vorm van Europese desintegratie is de Brexit. Er is echter te weinig aandacht voor de economische gevolgen van het (gedeeltelijk) ontmantelen van de Europese samenwerking.