RaboResearch - Economisch Onderzoek

Maartje Wijffelaars

Senior-econoom

Maartje werkt als econoom bij RaboResearch Global Economics & Markets.

Zij is verantwoordelijk voor de analyse van (politieke en economische) ontwikkelingen in de eurozone als geheel en in de lidstaten Ierland, Portugal, Spanje, Italië en Griekenland.

Hiervoor heeft ze gewerkt aan de Universiteit van Antwerpen waar zij onderzoek heeft verricht naar de relatie tussen financiële instellingen en overheidsschuld in het eurogebied ten tijde van de crisis. Maartje heeft International Economics and Finance gestudeerd aan Tilburg University.

Publicaties Maartje Wijffelaars

Themabericht

The impact of the proposed corporate tax cut in the US (Engelstalig)

Simulations with a macro-econometric model show that a reduction in the US corporate tax rate will boost GDP growth in the short run, but the debt ratio in the long run. The cut will also lead to higher long-term interest rates and a stronger US dollar.

Economisch commentaar

Nederlandse economie blijft groeien; aantal banen stijgt weer flink

De Nederlandse economie groeide in het derde kwartaal van 2017 met 0,4% ten opzichte van het kwartaal ervoor. De groei is breed gedragen en de werkgelegenheid steeg ook sterk. De economische groei in de eurozone was in het derde kwartaal 0,6%.

Themabericht

Catalan crisis escalates, economic costs become visible (Engelstalig)

Saturday October 21st, the central government will start taking control of the Catalan region. The Catalan economy suffers the most from the independence push. The institutional crisis will not endanger Spain’s economic recovery, but growth could slow a bit.

Economisch commentaar

Catalonië stemt voor onafhankelijkheid: hoe nu verder?

Op 1 oktober stemden de Catalanen vóór onafhankelijkheid. Onafhankelijkheid blijft onwaarschijnlijk, maar de relatie tussen Barcelona en Madrid heeft overduidelijk een dieptepunt bereikt. Onzekerheid zal dan ook nog lang aanhouden.

Themabericht Engelstalige versie

Catalanen zullen voor onafhankelijkheid stemmen

Wij denken dat de Catalanen in het referendum op 1 oktober voor onafhankelijkheid stemmen. We gaan ervan uit dat de opkomst laag zal zijn. Catalonië blijft daarom bij Spanje en zal de uitslag vooral gebruiken om meer autonomie af te dwingen voor de regio.