RaboResearch - Economisch Onderzoek

Lisette van de Hei

Econoom

Lisette van de Hei werkt als econoom bij RaboResearch Nederland.

Zij richt zich in haar onderzoek op het snijvlak van de macro-economie en de economische ontwikkelingen in de Nederlandse bedrijfstakken. Lisette studeerde Internationale Economie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en heeft daarna twee jaar bij een lokale Rabobank als Adviseur Bedrijven gewerkt.

Publicaties Lisette van de Hei

Themabericht

De Nederlandse groothandel vaart wel bij de Europese Unie

De Europese Unie is belangrijk voor de Nederlandse groothandel. Het grootste deel van de export van de Nederlandse groothandel gaat namelijk naar EU-landen. Met name het vrije verkeer van goederen brengt de sector veel voordeel.

Column

Zorgeloos online winkelen in Kopenhagen en Milaan

Steeds meer Nederlanders kopen producten of diensten bij webshops uit andere EU-landen. De duidelijke en goede voorwaarden van webshops in de EU hebben we onder meer te danken aan de samenwerking van de Europese Unie.

Economisch commentaar

De Nederlandse economie groeit gestaag door

De Nederlandse economie groeide in het derde kwartaal van 2016 met 0,7 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, dit is beduidend sterker dan in de meeste eurozone lidstaten. Ondanks de internationale onzekerheden neemt het exportvolume verder toe. De werkgelegenheid is opnieuw sterk toegenomen.

Special

Hoe kunnen we zorgen voor meer inkomen deze eeuw?

Het reëel besteedbare inkomen van huishoudens is sinds het begin van deze eeuw nauwelijks toegenomen. Dit terwijl het totale reële inkomen per hoofd van de bevolking wel is gestegen. Hoe kan dat?

Themabericht

Theresa May moet ongebaande WTO-paden bewandelen

De economische schade die de Britten oplopen bij uittreding uit de EU kan groter uitvallen dan velen momenteel voor ogen hebben. Ze moeten waarschijnlijk niet alleen met de EU onderhandelen over nieuwe handelsvoorwaarden, maar ook met de WTO.

Special Engelstalige versie

Diversiteit financieringslandschap neemt toe

Bancaire financiering is nog steeds de belangrijkste vorm van vreemd vermogen voor het MKB. Zowel traditionele alternatieven –zoals leasing en factoring– als nieuwe alternatieven -crowdfunding en kredietunies- maakten in 2015 een sterke groei door.