RaboResearch - Economisch Onderzoek

Leontine Treur

Senior-econoom

Leontine Treur werkt als senior-econoom bij RaboResearch Nederland.

Zij houdt zich bezig met economische ontwikkelingen in Nederland in het algemeen, met speciale aandacht voor financieel-economische thema’s zoals hypotheken, pensioen, MKB-financiering en kapitaaleisen. Leontine studeerde Algemene Economie en Financiële Economie aan de Vrije Universiteit en het Tinbergen Instituut en was voorheen onder meer werkzaam bij Reed Elsevier.

Publicaties Leontine Treur

Themabericht

Hervorming pensioenstelsel: naar een persoonlijke pensioenrekening?

De sociale partners zijn al jaren in discussie over hervorming van het pensioenstelsel. Mogelijk wordt het pensioen ‘persoonlijker’. Dit Themabericht bespreekt de aanleiding van de hervorming, de opties die op tafel liggen en de transitieproblemen.

Column

De spruitjes van Rutte III

Het regeerakkoord bevat een complex menu van fiscale maatregelen. De btw-verhoging is de ‘portie spruitjes’ op dit menu: economisch gezien gezond, maar niet bij iedereen even populair.

Economisch commentaar

Verpleeghuiszorg: het geld komt er, nu de mensen nog!

In de Miljoenennota en het regeerakkoord wordt veel geld uitgetrokken voor de verpleeghuiszorg. Het aantrekken van extra verzorgenden en verpleegkundigen is niet eenvoudig. Of is er een onbenut arbeidspotentieel in de zorg?

Themabericht

Pan-European Pension Product (Engelstalig)

A review of the EC proposal for a Pan-European Pension Product (PEPP). We believe a PEPP will be more successful in some countries than others. In the Netherlands we currently see little added benefit for another individual pension product.

Column

Pensioenfantasie

Hagelslag heeft minimaal 32% cacao. Bevat het minder cacao, dan mag de fabrikant de naam hagelslag namelijk niet gebruiken, maar heet het cacaofantasie. Waren pensioenregelingen maar zo duidelijk. Daar valt helaas vaak geen chocolade van te maken.

Economisch commentaar

Overheid vertilt zich aan banenafspraak

De overheid heeft het afgelopen jaar te weinig mensen aangenomen met een arbeidsbeperking. Het bedrijfsleven creëerde juist meer banen dan was afgesproken. Spant de overheid zich onvoldoende in? En waarom lukt het de marktsector wel?