RaboResearch - Economisch Onderzoek

Leontine Treur

Senior-econoom

Leontine Treur werkt als senior-econoom bij RaboResearch Nederland.

Zij houdt zich bezig met economische ontwikkelingen in Nederland in het algemeen, met speciale aandacht voor financieel-economische thema’s zoals hypotheken, pensioen, MKB-financiering en kapitaaleisen. Leontine studeerde Algemene Economie en Financiële Economie aan de Vrije Universiteit en het Tinbergen Instituut en was voorheen onder meer werkzaam bij Reed Elsevier.

Publicaties Leontine Treur

Themabericht

Pan-European Pension Product (Engelstalig)

A review of the EC proposal for a Pan-European Pension Product (PEPP). We believe a PEPP will be more successful in some countries than others. In the Netherlands we currently see little added benefit for another individual pension product.

Column

Pensioenfantasie

Hagelslag heeft minimaal 32% cacao. Bevat het minder cacao, dan mag de fabrikant de naam hagelslag namelijk niet gebruiken, maar heet het cacaofantasie. Waren pensioenregelingen maar zo duidelijk. Daar valt helaas vaak geen chocolade van te maken.

Economisch commentaar

Overheid vertilt zich aan banenafspraak

De overheid heeft het afgelopen jaar te weinig mensen aangenomen met een arbeidsbeperking. Het bedrijfsleven creëerde juist meer banen dan was afgesproken. Spant de overheid zich onvoldoende in? En waarom lukt het de marktsector wel?

Column

Lage werkloosheidscijfers maskeren onbenutte arbeidsreserve

De werkloosheid is terug op het niveau van 2006 en steeds meer ondernemers staan te springen om vakmensen. Maar misschien is de schaarste niet zo nijpend is als hij lijkt. Want de werkloosheidscijfers vertellen niet het hele verhaal.

Special

Crowdfunding: van grote ‘crowd’ tot besloten marktplaats

Crowdfunding kent vele verschijningsvormen. Ook banken houden zich steeds vaker op één of andere wijze bezig met crowdfunding. Deze Special geeft een overzicht van de verschillende financieringsvormen, spelers, motieven, risico’s en kansen.

Column

Stok achter de deur ontbreekt voor levenlangleren

De SER pleit in een nieuw advies voor een persoonlijke ontwikkelrekening en een passender opleidingsaanbod om levenlangleren te stimuleren. Toch vraag ik me af of werkenden door dit soort maatregelen weer massaal de schoolbanken in duiken.

Economisch commentaar

Nederlanders niet gebaat bij lange formatieperiode

In België ging het tijdens de historisch lange formatie redelijk goed met de economie. Maar Nederlanders zijn gevoeliger voor conjunctuurschommelingen en beleidsonzekerheid. Flexibel werk en de lange balansen van huishoudens spelen daarbij een rol.