RaboResearch - Economisch Onderzoek

Ester Barendregt

Hoofdeconoom/hoofd Nederland, Economie en Duurzaamheid bij RaboResearch

Ester Barendregt geeft leiding aan de afdeling Nederland, Economie en Duurzaamheid bij RaboResearch. Als hoofdeconoom vormt ze met het team de visie van RaboResearch op de Nederlandse economie en draagt deze uit.

Ester heeft twintig jaar ervaring in de financiële sector en bij de overheid. In 2015 startte zij bij Rabobank als econoom. Eerder bekleedde ze functies binnen het ministerie van Financiën en bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. Ze volgde een masteropleiding internationale economie aan de Universiteit Maastricht en studeerde ook een jaar aan het Instituut voor Politieke Wetenschappen in Parijs.

Publicaties Ester Barendregt

Column

Reken managers af op maatschappelijke impact

Een duurzame en inclusieve economie vraagt om veranderingen van bedrijven. Dat gaat traag. Managers afrekenen op maatschappelijke impact zorgt voor een versnelling.

Column

Outperformance Nederlandse economie was deels geluk, deels machinebouw

De Nederlandse economie doorstond de coronacrisis relatief goed, en de industrie presteert beduidend beter dan het EU gemiddelde. Geluk of wijsheid? Wanneer we dieper in de cijfers duiken, zien we dat van de industriesectoren, alleen de machinebouw het veel beter doet dan Europese peers. In die sector heeft Nederland dan ook topscoorders.

Column

Formatie-inspiratie van buiten de Nederlandse kaasstolp

Nederland kan leren van het internationale perspectief van de IMF, OESO en Europese Commissie op belangrijke economische dossiers. Deze clubs stellen namelijk vaak kritische vragen bij wat voor ons normaal of zelfs vanzelfsprekend is… maar vergeleken met andere landen juist bijzonder.

Column

Zonder datarevolutie geen klimaattransitie

Het wordt een mooie zomer. Uit eten. Feestjes. Flaneren. Jammer dat mijn zomeroutfit na een jaar corona-thuiswerken wat aan de krappe kant is. Tijd voor goede voornemens dus. Gedragsverandering is moeilijk, maar het helpt als data je de weg wijzen.

Column

Waarom ik, als moeder, weer fulltime ben gaan werken

Nou is mijn zoontje niet de enige die zijn moeder veel aan het werk ziet. Steeds meer Nederlandse vrouwen hebben immers betaald werk, en ook het aantal uren dat zij gemiddeld werken, stijgt gestaag.