RaboResearch - Economisch Onderzoek

Ester Barendregt

Hoofdeconoom/hoofd Nederland, Economie en Duurzaamheid bij RaboResearch

Ester Barendregt geeft leiding aan de afdeling Nederland, Economie en Duurzaamheid bij RaboResearch. Als hoofdeconoom vormt ze met het team de visie van RaboResearch op de Nederlandse economie en draagt deze uit.

Ester heeft twintig jaar ervaring in de financiƫle sector en bij de overheid. In 2015 startte zij bij Rabobank als econoom. Eerder bekleedde ze functies binnen het ministerie van Financiƫn en bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. Ze volgde een masteropleiding internationale economie aan de Universiteit Maastricht en studeerde ook een jaar aan het Instituut voor Politieke Wetenschappen in Parijs.

Publicaties Ester Barendregt

Column

Een hoger minimumloon: goed idee, slechte timing

Afgaande op de laatste peilingen, wint niet Mark Rutte, maar een hoger minimumloon de verkiezingen. Partijen die voor een hoger minimumloon zijn, hebben samen een ruime meerderheid in de Tweede Kamer.

Column

Het verruimen van de hypotheeknormen is riskant voor de economie

Per 1 januari gelden wederom ruimere leennormen voor hypotheken. Dat maakt koopwoningen vooral duurder en dus niet toegankelijker. Huizenkopers hebben hier weinig aan. Bovendien is het vanwege hogere schulden riskant voor de economie als geheel.

Column

Zorg voor transparantie bij verdeling pensioenpotten

De vakbonden en werkgevers staan voor een uitdaging van formaat: in de komende jaren moeten zij het pensioenakkoord uitvoeren. Zo'n 1500 miljard euro aan pensioengeld moet worden verdeeld. Kiezen de sociale partners daarbij voor lastige en niet te volgen rekenmethodes, dan kan het vertrouwen van burgers flink worden ondermijnd.