RaboResearch - Economisch Onderzoek

Erik-Jan van Harn

Econoom

Erik-Jan werkt als econoom bij RaboResearch Global Economics & Markets.

Hij richt zich op het analyseren van economische ontwikkelingen in de eurozone, met als focus Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Erik-Jan heeft Wiskunde & Toepassingen gestudeerd aan de universiteit Utrecht en Quantitative Finance & Actuarial Sciences aan Tilburg University.

Publicaties Erik-Jan van Harn

Economisch commentaar

COVID-19 Economic Dashboard (Engelstalig)

Hard economic data usually comes available at quite some lag. To gauge the economic impact of COVID-19 we look at more timely economic indicators that are readily available. Data on traffic jams, international flights, and restaurant bookings are released sooner and more frequently. This helps us to better monitor the economic situation during the COVID-19 crisis.

Economisch commentaar

COVID-19 Economisch Dashboard

Er zit vertraging tussen de gevolgen van de coronacrisis voor de economie en de publicatie van economische data. Daarom werpen we een blik op economische indicatoren die eerder beschikbaar komen. Data over files, internationale vluchten, en restaurantboekingen zijn tijdiger beschikbaar en kunnen ons eerder inzicht geven over de economische effecten van de coronacrisis.

Economisch Kwartaalbericht Engelstalige versie

Coronacrisis vergroot verschillen binnen de eurozone

De coronacrisis vergroot de economische verschillen binnen de eurozone. Zuidelijke staten hebben minder ruimte om het herstel te versnellen. Daarnaast zijn deze landen kwetsbaarder door de samenstelling van de economie. Voor 2020 ramen wij een bbp-krimp van 9,1 procent.

Column

Een nieuwe eurocrisis kost Nederland veel meer geld dan een herstelfonds

De Europese Commissie wil een herstelfonds oprichten om zwakke eurolanden te helpen. Premier Rutte keerde zich snel tegen giften en beschouwt het plan als onverkoopbaar in Nederland. Door de sterke verbinding die ons land door handel en investeringen met Europa heeft, is het herstelfonds ook in het belang van Nederland.

Special

EU recovery fund: What will be the impact? (Engelstalig)

The European Commission presented a recovery fund for the EU. Although there a quite some hurdles to be taken, a compromise does not look out of reach. The pooling of liabilities is further completes the European capital market.

Themabericht Engelstalige versie

Frankrijk: de coronacrisis beëindigt jaren van robuuste groei

De coronacrisis treft ook de Franse economie. We hebben onze raming voor 2020 verlaagd van een groei van 1,1 procent naar een krimp van 4,6 procent. Bedrijven en huishoudens staan er wel beter voor dan voorafgaand aan de financiële crisis van 2008, maar als de lockdown langer gaat duren, kan de schade flink oplopen.