RaboResearch - Economisch Onderzoek

Christian Lennartz

Senior-econoom

Christian Lennartz werkte als senior woningmarkteconoom bij RaboResearch Nederland

Hij hield zich voornamelijk bezig met ontwikkelingen op de woningmarkt in Nederland. Speciale aandacht ging hierbij uit naar economische en maatschappelijke effecten van beleidsveranderingen en hoe wonen, werken, zorg en financiële markten gerelateerd zijn.

Christian studeerde economische geografie, algemene economie en sociologie aan de RWTH Aachen in Duitsland. Hij was voorheen werkzaam als promotieonderzoeker bij de TU Delft en als postdoctoraal onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam.

Publicaties Christian Lennartz

Economisch commentaar

Sparen door woningeigenaren met een aflossingsvrije hypotheek

Woningeigenaren met aflossingsvrije hypotheken hebben vergeleken met eigenaren die regulier op de hypotheek aflossen een relatief lage spaarneiging. Dit is vooral het geval onder huishoudens met een relatief laag inkomen en onder 55-plussers.

Economisch commentaar

Prinsjesdag: voor de woningmarkt geen verrassingen

Wat betreft de woningmarkt volgt de rijksbegroting 2019 het regeerakkoord van Rutte III en de Nationale Woonagenda 2018-2021 nauw. De hypotheekrenteaftrek word versneld afgeschaft terwijl beleidsmaatregelen voor woningbouw weinig concreets bieden.

Special

De impact van stedelingen op lokale woningmarkten

Amsterdammers en Utrechters betalen meer voor hun huis dan anderen. Deels omdat ze de mooiere en grotere huizen kopen, deels omdat ze vaak met z’n tweeën zijn, maar mogelijk ook omdat ze een betere financiële positie hebben.