RaboResearch - Economisch Onderzoek

Christian Lennartz

Senior-econoom

Christian Lennartz werkt als senior woningmarkteconoom bij RaboResearch Nederland

Hij houdt zich voornamelijk bezig met ontwikkelingen op de woningmarkt in Nederland. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar economische en maatschappelijke effecten van beleidsveranderingen en hoe wonen, werken, zorg en financiële markten gerelateerd zijn.

Christian studeerde economische geografie, algemene economie en sociologie aan de RWTH Aachen in Duitsland. Hij was voorheen werkzaam als promotieonderzoeker bij de TU Delft en als postdoctoraal onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam.

Publicaties Christian Lennartz

Themabericht

Driekwart van de Nederlanders verwacht dat huizenprijzen verder gaan stijgen

Uit een enquête onder koopstarters en doorstromers op de woningmarkt blijkt dat veel Nederlanders hoge verwachtingen hebben voor de huizenprijzen. Veel Nederlanders zeggen de prijzen afgelopen tien jaar ook te hebben zien stijgen, terwijl die in veel regio’s nog onder het niveau van 2007 ligt.

Economisch commentaar

Op de huizenmarkt zijn alle ogen gericht op de renteaftrek

Het nieuwe kabinet wil de hypotheekrenteaftrek sneller afbouwen en wil het eigenwoningforfait verlagen. Is dit de juiste koers om hypotheekschulden in Nederland te verlagen, en wat voor impact zal het beleid hebben op de huizenprijzen?

Themabericht

Huizenprijzen Randstad zijn ontkoppeld van de rest van Nederland

De woningmarkt verschilt altijd al van regio tot regio. Toch is de duidelijke scheiding tussen de Randstad en de rest van het land een nieuwe fenomeen. De hoofdstad Amsterdam neemt bij deze ontwikkeling een uitzonderlijke positie in.

Kwartaalbericht Woningmarkt Engelstalige versie

Regionale verschillen van de huizenprijzen nemen toe

In 2017 verwachten we een huizenprijsgroei van 7,6 procent in Nederland. Regionale verschillen nemen toe: landelijk wordt de prijspiek begin 2018 al bereikt, in perifere provincies kan dit tot 2020 duren. We verwachten ook een stagnatie van het aantal verkopen in de tweede helft van 2017.